Tussen de soep en de patatten

Ze schitteren. Blinken. Lachen breed naar de zon en maken grapjes met elkaar. Werkbegeleiders Stien Vriens en Stephanie Reymen poseren trots aan de gevel van hun nieuwe professionele homebase. Het logo van InDeSoep prijkt boven hun hoofd. De creatieve sociale cateraar pionierde jarenlang in Heultje en verhuisde onlangs naar een nieuwe stek Laakdal. Een grotere plek, dichterbij de collega’s van Kringwinkel Zuiderkempen. Met een gloednieuwe professionele maatkeuken waarin een 12-tal medewerkers dagelijks verse soepen en maaltijden bereiden voor verkoop aan hoevewinkels, grootwarenhuizen en bedrijven. InDeSoep trok de kaart van business-to-business en werkt zichzelf op tot een gewaardeerde producent van vers, gezond en smakelijk kant-en-klaar voedsel. Gebracht tot bij de klant. Met liefde gemaakt door mensen voor wie de reguliere arbeidsmarkt te snel en te veeleisend is.

InDeSoep heruitgevonden

Het oude gebouw nabij de school in Heultje zal herinnerd worden als de plek waar sinds 2012 gepionierd werd. Waar soep gemaakt werd die de ploeg ’s middags op scholen uitschepte voor vrolijke kinderen. Waar bewoners uit de buurt binnensprongen voor verse salades, pastagerechten en soep. De vraag steeg, de locatie ging krap zitten. De zoektocht naar een nieuwe werkplek werd in gang getrapt. InDeSoep wilde zich richten op  het bereiden van topproducten voor bedrijven en winkels. In een groter pand, dat plaats kon bieden aan een professionele keuken en koeling. En vooral: waar medewerkers graag samenwerken om gezonde en kraakverse voeding te bereiden. Vandaag besteld, morgen geleverd.

En als dat lukt, wordt er al eens gezongen en gedanst, lacht Stien. ‘Als op een superdrukke dag de bestelwagen weer binnenkomt en alle klanten hun ding hebben gehad, dan kunnen we met z’n allen daarvan zo enorm deugd hebben’, vult Stephanie aan.

Zorgzame tewerkstelling

InDeSoep is een maatwerkbedrijf. Dat wil zeggen dat de kern van zaak draait om werkgelegenheid voor mensen die niet vanzelfsprekend een plek vinden op de gewone arbeidsmarkt. Omdat ze beter af zijn met aangepast werk, extra begeleiding en aandacht nodig hebben om hun leven op de rails te krijgen. Dat is de essentie, vertellen Stien en Stephanie.

Medewerkers vinden de weg via het OCMW, MPI of VDAB. ‘We bouwen met veel zorg aan een ploeg van mensen die het goed vinden met elkaar. Die zich hier goed voelen, en net daardoor kunnen groeien. Die hier respectvol leren omgaan met een ander.’ Nieuwelingen beginnen standaard met wat makkelijkere taken, en langzaamaan begint dan telkens weer het puzzelen om iedereen genoeg werkvariatie te bieden. Via groepsgesprekken blijft iedereen betrokken op elkaar en het werk.

Sfeer is alles

Het zit goed met de groep, vertellen de begeleiders. Er is een fijne balans tussen werk en plezier.  Tussen focus op de taak en aandacht voor wat er speelt in de levens van de medewerkers. Die combinatie geeft veel voldoening. Stien en Stephanie verbinden de zorg voor de mens met de drive voor een uitmuntend product. In een familiale sfeer. Het werk georganiseerd en uitgevoerd met iedereen erbij betrokken. Waar enthousiasme energie geeft en de professionele uitrusting van de keuken het kook- en bewaarproces efficiënt en leuk maakt.

Er moet stevig doorgewerkt worden. En toch wordt veel gebabbeld. Hulp verleend of doorverwezen naar andere hulpverleners. Tussendoor. ‘Casual’, zeggen ze. Met inlevingsvermogen en spontaniteit. ‘Zonder de maatschappelijk werker uit te hangen’, zegt Stephanie. Ze lacht, ze is zelf maatschappelijk werker van opleiding.

“Samen aan het werk babbelt makkelijker (dan aan een bureau van een hulpverlener). Tussen de soep en de patatten wordt er verteld. En kunnen we een verschil maken in het leven van onze medewerkers.” – Stien & Stephanie

Het gaat om de naturel van je houding, vinden beide collega’s. Om die échte belangstelling voor de ander, voor wie die is als mens en wat die nodig heeft om open te kunnen bloeien. Stien: ‘We gaan hier geen mensen redden. We gaan ons inzetten voor elkaar. Als een goed team, samen. Daar draait het in de kern om.’

Tussen de soep en de patatten
– of InDeSoep –
vloeit leven en werken in elkaar over
tussen mensen
die er graag zijn voor mekaar
en precies daardoor
het verschil maken.
Voor zichzelf, hun collega’s
en -trots – voor elke blije klant.

Vertel het verder



In gesprek met

Stien Vriens & Stephanie Reymen

Stien Vriens (opvoedster) en Stephanie Reymen (maatschappelijk werkers) zijn werkbegeleiders bij InDeSoep. In hun nieuwe locatie, een voormalige brouwerij in Laakdal, produceren ze samen met een ploeg medewerkers dagelijks verse soepen, pasta’s, koude schotels, wraps, salades, barbecuepaketten en spaghettisauzen. Klanten zijn bedrijven en winkels. Vandaag besteld, morgen ter plaatse geleverd. De vraag is amper bij te houden.

Stien en Stephanie zijn een complementair team, zeggen ze. Stien is liefst van al bezig in de keuken. Stephanie is sterk in organisatie en administratie. Ze dragen hun mensen én hun coördinator Leen Dierckx op handen.

InDeSoep maakt deel uit van Kringwinkel Zuiderkempen, dat samen met Boskat, TWERK en ’t Gerief Groep Talent vormt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 juni 2022.


Het verhalenproject

groep talent beeldmerk

Groep Talent bundelt het talent van 5 bedrijven uit de sociale economie in de Kempen. Groep Talent nodigt mensen uit om te praten over ervaringen, gebeurtenissen, ideeën, waarbij ‘waardigheid’ het centrale thema is.
Het verhaal van Stien en Stephanie werd neergepend door Griet Bouwen.