Minder voedselverspilling, meer ruimte voor mensen in armoede

In de kringwinkel van Laakdal werkt een driekoppig team aan een jong en heel bijzonder project. Foodsavers Zuiderkempen is de naam. Food, van voedsel. Save, van redden en (be)sparen. Ze redden voedseloverschotten uit voedingswinkels van vernietiging en zorgen voor stockage en verdeling aan voedselbanken, sociale kruideniers, een sociaal restaurant en hulpverleningsorganisaties. Uiteindelijk komt het voedsel terecht bij mensen in armoede. Wat de ene teveel heeft, komt op die manier terecht bij een ander die te weinig heeft. Medewerker Victor Beckers staat pal achter die dubbele doelstelling. Hij herinnert zich levendig de tijd waarin voedselhulp een onmisbaar verschil maakte voor zijn gezin. 

Als Victor bezig is met ophalen, sorteren, wegen en invriezen van voedsel, moet hij geregeld terugdenken aan de tijd toen zijn gezin met een krap budget moest overleven. Toen de inkomsten van zijn gezin door een schuldbemiddelaar werden beheerd, was de voedselbank een deel van de redding. ‘Ik heb veel miserie gehad met afbetalingen en budgetbeheer. Ik weet heel goed hoe belangrijk dit werk is voor mensen die in armoede moeten leven.’

“Tijdens de corona-crisis lag het werk stil. Weten, dat mensen in de miserie zitten én weten dat er bij ons 5 volle diepvriezers staan, dát heeft me ferm dwars gezeten.”

Corona-crisis zette de boel op scherp

Tijdens de corona-crisis viel het werk een hele tijd stil. Geen ophaling meer, geen verdeling meer. Ook de voedselbanken – waar in vele gevallen meer dan 100 gezinnen beroep op moeten doen –  waren stilgevallen, zegt Victor. ‘Ik heb daar veel aan moeten denken. Want mensen die in de miserie zitten, hebben die pakketten echt nodig. Weten dat bij ons nog vijf diepvriezers vol voedsel zaten, en dat er bij de winkels ook voorraad was: dat heeft me ferm dwars gezeten.’ Begin mei mochten ze opnieuw opstarten, met een zucht van verlichting.

Kruispunt tussen overvloed en schaarste

Op maandag en donderdag haalt Victor voedseloverschotten op bij Aldi, Delhaize en Carrefour. Om de drie weken passeert hij bij een keurslager. Het blijkt voor de winkeliers een interessant partnerschap. Victor: ‘Onlangs kwam ik bij de ophaling aan de Delhaize de baas tegen. Die vertelde dat Foodsavers voor hem een serieuze kostenbesparing betekent. Wat wij ophalen moeten zij niet op de container gooien. Plus: wij organiseren dat goed, zodat er weinig of geen extra werk aanhangt voor de winkeliers.’

‘Vergis u niet,’ zegt Victor, ‘dat voedsel is allemaal nog heel goed materiaal. Bijna tegen vervaldatum, maar dat maakt helemaal niets uit voor de kwaliteit.’ Chocolade, koekjes, blikvoedsel, groenten en fruit, brood, vlees, vis en verpakte voeding wordt door het Foodsavers team gesorteerd, gewogen en opgeslagen. Vlees en vis gaat in de diepvries. Klaar om opgehaald te worden door voedselbanken en sociale organisaties. ‘En door een sociaal restaurant, die met deze voedselstock kunnen koken’, vult Victor aan.

Groei, omdat het goed werk is

Foodsavers Zuiderkempen verwerkt tegenwoordig zo’n halve ton per week, en het project is amper een half jaar geleden opgestart. ‘Ik voel dat er groei inzit’, zegt Victor. ‘Onze bestelwagen is soms al te klein om alles in één keer te kunnen laden.’ Als het van hem afhangt, mogen er nog meer winkels uit de regio bijkomen. Hij heeft er vertrouwen in. Achter de schermen wordt hard aan die groei gewerkt.

En daar zit zijn grootste wens. In de tien jaar tussen vandaag en zijn pensioen, hoopt Victor Foodsavers Zuiderkempen groter te zien worden. Niet alleen aan de aanbodkant, maar ook aan de kant van de gezinnen. Victor: ‘Het leven blijft maar duurder worden. Steeds meer mensen hebben minder geld of komen in armoede terecht. Dan kunnen de voedselbanken echt een verschil maken.’

“Je weet dat het werk voor een goed doel is. Minder voedselverspilling en meer mensen geholpen. Dat geeft voldoening.”

Toffe job

Hoe meer het werk groeit, hoe groter de kans dat Victor bij Foodsavers kan blijven werken. Het is een toffe job, zegt hij. Een mooie match ook voor hem, een senior-werknemer die genoeg vrijheid nodig heeft, zich mateloos kan ergeren aan betutteling en soms wat rap en ruw zijn gedacht zegt.  Bij Foodsavers Zuiderkempen vindt hij genoeg vrijheid en een goede collegialiteit in een klein en hartelijk team. Met een leidinggevende die hem gelijkwaardig benadert, die zorgt voor een sfeer waarin iets kan gezegd worden, en waar een ‘sorry’ de lucht vanzelf weer opklaart.  En, zegt Victor: ‘Je weet dat het werk voor een goed doel is. Minder voedselverspilling en meer mensen geholpen. Dat geeft voldoening.’

Vertel het verder



In gesprek met

Victor Beckers (55) woont in Veerle. In zijn loopbaan werkte hij onder meer bij een schroothandelaar, in gemeentelijke containerparken, aan de sluizen en in de tuinen van Thomas More Hogeschool. In 2012 startte hij bij de Kringwinkel Zuiderkempen, waar bij heel diverse jobs deed in Geel, Laakdal en Herselt. Nu gaat het grootste deel van zijn werktijd naar Foodsavers. Victor is weduwnaar en zorgt voor een 14-jarige dochter. Foodsavers Zuiderkempen  is een innovatieproject van Milieu en Werk vzw en is gebaseerd in de kringwinkel van Laakdal.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 6 juli 2020.


Het verhalenproject

groep talent beeldmerk

Groep Talent bundelt het talent van 5 bedrijven uit de sociale economie in de Kempen. Samen met ‘Nieuwmakers’ nodigt Groep Talent mensen uit om te praten over ervaringen, gebeurtenissen, ideeën, waarbij ‘waardigheid’ het centrale thema is.
Het verhaal van Victor werd neergepend door Griet Bouwen.