Hier draait het om de mensen

Hij heeft het diploma van schrijnwerker en bakker op zak. Maar hij vond zijn draai niet in ’t leven. Tot hij bij Boskat terecht kwam om daar een werkstraf te doen. Toen die achter de rug was, kon hij in het kader van artikel 60 van de OCMW wet aan de slag blijven. Yve Smits lijkt nu wel z’n spoor te hebben gevonden. ‘Mijn wereld is opengegaan’, vertelt hij. Alles waar hij vroeger tegenaan liep, is veranderd. Het leven heeft weer kleur. ‘Bij Boskat draait het om resultaten én de mensen. Zoals ze dat hier doen, dat heb ik nog nooit ergens anders meegemaakt.’

Yve doet groenwerken: onderhoud, snoeiwerk en aanplantingen van bomen en hagen in private tuinen, bij rusthuizen, op KMO-zones, in sociale woonwijken en publiek domein. Werken in het groen past ‘m wel. ‘Vroeger ging ik al veel in het bos spelen. Daarom ging ik schrijnwerkerij leren. Bakken was m’n hobby, dus deed ik er later in avondonderwijs een diploma van bakker bovenop.’ Maar het draaide niet uit zoals hij had gehoopt. Van een sociaal leven bleef eigenlijk niks meer over. Yve hield het nergens langer dan zes maanden uit, vertelt hij me. Bij Boskat is dat vanaf de eerste dag veranderd.

Omdat het om de mensen draait

Hoe komt ’t toch, dat wat vroeger niet lukte, bij Boskat nu vanzelf lijkt te gaan? Yve moet niet lang nadenken. ‘Bij Boskat ligt de focus niet alleen op de resultaten, maar draait het ook om de mensen,’ legt hij uit. Hij merkt dat de leiding respect heeft voor ieders aard en tempo. Er wordt ook echt geluisterd, benadrukt hij, en dat betekent een wereld van verschil. ‘Als we een slechte dag hebben, of thuis met serieuze problemen worstelen, kunnen we daarover babbelen. Dan kan ik in de ogen van mijn ploegbaas de vraag herkennen van hey kerel, gaat ’t wel met u?’

“Bij Boskat heeft de leiding respect voor ieders aard en tempo. Er wordt écht geluisterd en dat maakt een wereld van verschil.”

Tof werk

‘Ik doe dit werk echt graag’, zegt Yves. De opdrachten zijn afwisselend. Altijd op een andere plaats, en elke dag wat anders. Snoeien, gras maaien, bomen aanplanten, met de bosmaaier werken. Soms zelfs een chocoladelevering doen aan de andere kant van ’t land, voor TWERK. Hij komt elke dag graag naar z’n werk, lacht hij. Hij voelt zich geweldig in zijn ploeg. Gezien als mens. ‘s Morgens bekijken ze samen wat er moet gebeuren, en wie welke taken voor zijn rekening wil nemen. ‘Ik kan meedenken en mag voorstellen doen. Daarom voel ik mij zo goed in mijn ploeg.’

Een wereld die opengaat

Sinds Yve bij Boskat werkt, is zijn leven veranderd, vertrouwt hij me toe. ‘Er is terug orde, meer regelmaat in mijn dagen. Ik verdien ook iets, en kan dus ook al eens iets leuk gaan doen. Mijn wereld is opengegaan.’ Die grote verandering zit in kleine, waardevolle dingen van elke dag. Zoals op tijd gaan slapen om er ’s anderendaags weer te kunnen staan op ’t werk. Of opnieuw aanknopen bij zijn Airsoft hobby en daardoor weer aansluiting vinden bij een vriendengroep. ‘En ik kan nu – dankzij mijn loon – ook iets teruggeven aan mijn grootouders. Zij hebben mij zo goed als grootgebracht. Nu is ’t mijn beurt om iets voor hen te doen.’

“Door te werken is mijn leven veranderd. Er is orde, meer regelmaat. En ik verdien iets, waardoor ik ook iets kan teruggeven aan mijn grootouders.”

Goesting in de toekomst

Over de aanleiding voor z’n werkstraf praten we niet. Ach, wat geweest is, is geweest. Wat telt is dat Yve’s leven in een goeie vibe terecht is gekomen. Dankzij het jongerenwerk van Den Travoo, en later de werkstraf bij Boskat. ‘Dat was trouwens voor niemand van mijn collega’s een thema. Ik was welkom en telde vanaf het eerste moment helemaal mee.’ Met zijn tewerkstelling via artikel 60 heeft Yve binnen een jaar ook zijn zaakjes op orde voor zijn recht op werkloosheidsuitkering. Maar zover hoeft het wat hem betreft niet te komen. ‘Het loopt goed. Ik doe m’n werk graag. Het is plezant werken bij Boskat. Ik durf hopen op een vast contract.’

Vertel het verderIn gesprek met

Yve Smits (24) woont in Vorselaar. Sinds het einde van 2018 werkt hij bij Boskat. Yve is schrijnwerker en bakker. Bij Boskat belandde hij in de groensector, en ontdekte dat hij zich in die werkomgeving op z’n best voelt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 maart 2020.


Het verhalenproject

groep talent beeldmerk

Groep Talent bundelt het talent van 5 bedrijven uit de sociale economie in de Kempen. Samen met ‘Nieuwmakers’ nodigt Groep Talent mensen uit om te praten over ervaringen, gebeurtenissen, ideeën, waarbij ‘waardigheid’ het centrale thema is.
Het verhaal van Yve werd neergepend door Griet Bouwen.